برنج محلی دورود
برنج محلی دورود یا همان برنج دورود عمدتاً شامل دو نوع صدری و علیکاظمی است که از مرغوبترین انواع برنج در کشور است. خرید برنج و تشخیص برنج مرغوب (با توجه به ویژگی ظاهری انواع برنج که بسیار شبیه به هم هستند) کار آسانی نیست.
با خواندن این مقاله، انتخاب یک برنج سالم و درجه یک برای شما آسان خواهد شد و میتوانید در زمینه خرید برنج آسودگی خاطر داشته باشید.
برنج علی کاظمی
برنج علی کاظمی از بذرهای زودرس و مناسب شالیزارهای دورود میباشد. برنج علی کاظمی از خانواده برنجهای صدری است شباهت زیادی با برنج هاشمی دارد اما کوتاهتر و مقداری تپلتر از برنج هاشمی است اما پخت نسبتاً خوب آن این ضعف را تا حدی جبران میکند. این برنج رقابت سرسختی از نظر کیفیت و عطر با برنج هاشمی دارد. برنج علی کاظمی حتی بعد از گرم کردن مجدد کیفیت اولیه خود را از دست نمیدهد که از ویژگیهای بارز این برنج است.
رنگ دانه این برنج سفید مایل به کرم میباشد و طول دانه خام برنج علیکاظمی ۷٫۲ میلی متر، طول دانه پخته آن ۱۱٫۶ میلی متر و عرض دانه خام آن ۲٫۱ میلی متر است. قبل از مصرف بهتر است به مدت سه ساعت در آب نمک خیسانده شود این زمان برای برنج تازه تولید شده به مقدار یک ساعت کفایت میکند.
طریقه نگهداری و انبار کردن برنج
اگر شما هم مانند برخی از خانوادهها، مصرف برنج بالایی دارید و یا مصرف سالیانه خود را به صورت یکجا میخرید، بهتر است پیش از هر چیز نکات زیر را برای نگهداری برنج بخوانید.
در نگهداری برنج دو عامل موثر هستند. عامل نخست به محیط و شرایط فیزیکی نگهداری برنج مربوط است، عامل دیگر به پیشگیری از نفوذ حشره، رطوبت و گرما درون برنج مربوط میشود.
1. محیط و شرایط فیزیکی نگهداری برنج
محل نگهداری برنج تمیز باشد. پیش از قرار دادن برنج در محل مورد نظر (انباری، کابینت، کمد و …)، آن محل را با دقت تمیز کنید. محل مورد نظر باید عاری از هر گونه تار عنکبوت، دانههای خوراکی و غیر خوراکی و گرد و غبار باشد. لازم است در طول نگهداری برنج، محل مورد نظر همواره مرتب و تمیز نگه داشته شود.
کیسههای نگهداری برنج را دور از رطوبت و در جای خشک و خنک نگهداری کنید تا رطوبت داخل برنج تبخیر شود.
بهتر آن است که کف محل نگهداری برنج را با پالتهای چوبی بپوشانید. همچنین پیشنهاد میشود برنج در ارتفاع 20 تا 25 سانتیمتری نگهداری شود.
محل نگهداری برنج امن باشد. باید اطمینان داشته باشید که برنج در محلی امن و به دور از دسترس موش و دیگر جانورهای آفت رسان قرار دارد. برای این منظور میتوانید از تلهی موش و دیگر راههای دفع جانور و حشرههای موذی استفاده کنید.
2. پیشگیری از نفوذ حشره، رطوبت و گرما درون برنج
نقش تعیین کننده کیسه برنج: کیسه و گونیهای پارچهای، از جمله ابزار و عاملهای موثر در نگهداری از برنج هستند که خود مانع از بروز رطوبت میشوند. کیسههای پارچهای به دلیل ساختار و نوع مادههایی که در آنها به کار رفته است، نسبت به ظرفهای فلزی، پلاستیکی یا بدتر از همه گونی برنج پلاستیکی، گزینهی بهتری هستند و سبب میشوند برنج دوام بیشتری داشته باشد. همچنین پیشنهاد میشود تا با قرار دادن تختههای چوبی یا دیگر پوششهای رایج در زیر کیسههای برنج، از نفوذ نم و رطوبت به کیسهی برنج جلوگیری نمایید.
فاصلهی بین کیسهها و البته فضای نگهداری به شدت مهم است. اگر کیسهها را کنار هم قرار میدهید، بهتر است که تا حد امکان میان کیسهها و سطح اطراف آنها، فاصله باشد تا هوا بتواند آزادانه میان کیسهها گردش کند. توصیه میشود کیسههای برنج با سقف محل نگهداری، دست کم 1.5 متر فاصله داشته باشند. هم چنین بهتر بین ردیفهای کیسه برنج و اطراف آنها، از هر طرف یک متر فاصله باشد.
برای جلوگیری از آفت زدگی، رخنه و حمله حشرات میتوانید با استفاده از روشهای سنتی همچون قرار دادن نمک، برگ گردو و سیر در میان برنج، تا میزان مشخصی احتمال رشد و گسترش آفتها را کم کنید.
قرص برنج از دیگر ابزارهای مؤثر برای کشتن شپشک است. این قرص گاز سمی خطرناکی تولید میکند که میتواند منجر به مرگ شود به همین دلیل بهتر است از این قرصها استفاده نکنید.
هر چند ماه یکبار برنج را زیرو رو کرده و مراقب حمله حشرات باشید.
در صورت آفت زدگی، پیش از تخم گذاری بیشتر حشرات، برنج را در هوای آزاد و به دور از تابش مستقیم نور خورشید پهن کرده و با الک کردن برنج از آسیب بیش از حد جلوگیری کنید.
روش تشخیص برنج مرغوب ایرانی
با توجه به شباهت انواع برنجها، شناخت برنج مرغوب از نامرغوب کار دشواری است و اگر خریدار و مصرف کننده آگاه نباشند، ممکن است به جای برنج مرغوب و معتبر، برنج نامرغوب و کم کیفیت به او فروخته شود. به همین دلیل بر آن شدیم تا در این مطلب به روشهای تشخیص برنج مرغوب و شیوهی صحیح خرید برنج، بپردازیم.
1– یکدست بودن برنج
برنج یکدست یعنی برنجی که دانههای مختلف و متفاوت درشت، ریز، سفید رنگ، کرم رنگ، کوتاه یا بلند درون خود نداشته باشد. افزون بر این، برنج باید عاری از دانههای شکسته یا در اصطلاح «نیمدانه» باشد، یا تا میزان امکان، نیمدانههای بسیار کمی داشته باشد. هر چه نیم دانههای مخلوط در برنج بیشتر باشد، برنج کیفیت کمتری دارد.
برای تشخیص یکدست بودن برنج، مقداری از آن را کف دست بگیرید و با دقت به آن نگاه کنید. دانههای برنج نباید اندازه و رنگ و شفافیت متفاوتی داشته باشند. اگر برنج شما که قرار است دانههای آن لاغر باشد، باید بخش اعظم دانههای آن لاغر باشد؛ اگر قرار است که تپل و گرد باشد باید همهی آن تپل و گرد باشد؛ اگر جنس برنج باریک و استخوانی است، همه دانهها باید این گونه باشند.
۲- خشک بودن برنج
رطوبت عامل اصلی ایجاد آفت و نابودی برنج است. به همین دلیل یکی از مرحلههای مهم پس از برداشت برنج، خشک کردن آن است. برنج مرغوب، باید خوب خشک شده باشد برنجی که به درستی خشک نشده باشد، به اندازهی کافی سفت نشده و اصطلاحاً پوک است. برای اطمینان یافتن از بهینه بودن فرآیند “خشک کردن” برنج، دانهای از آن را زیر دندان قرار دهید و فشار دهید. اگر برنج به راحتی شکست، فرآیند خشک کردن مناسبی نداشته است. ولی اگر به راحتی شکسته نشد، نشان میدهد که با کیفیت است. فراموش نکنید که یکی از دلایل قد کشیدن برنج، همان خشک بودن است که سبب میشود در هنگام پخت رطوبت جذب کند و قد بکشد.
۳- بند نداشتن برنج
دانههای برنج مرغوب، یکپارچه و بدون بند و ترک است، برنج های بنددار یا ترک خورده کیفیت بالایی ندارند. بنددار بودن برنج را گاهاً میتوان با چشم هم تشخیص داد. علاوه بر این اگر برنج بنددار را با انگشت شست و اشاره نگه دارید و با ناخن انگشت شست فشار دهید، راحت خرد شده و شکسته میشود.
۴– نیمه بلوری بودن
آن گونه که مشخص است، برنج خوب، باید رنگی نیمه شفاف داشته باشد. پروتئین برنج که در فضاهای خالی بین نشاستهها قرار میگیرد سبب کدر شدن رنگ برنج خواهد شد. برنج خوب ایرانی رنگی نیمه شفاف یا به تعبیری دیگر نیمه بلوری دارد.
۵– عطر و طعم برنج
برنج خوب ایرانی عطر و طعم خاصی دارد که آن را از برنج های خارجی و همچنین برنجهای پرمحصول و کم کیفیت داخلی متمایز میکند.
برای تشخیص عطر برنج، کافی است اندکی از آن را کف دست خود بریزید و با دو دست خود برنجها را به هم بمالید سپس با دمیدن در آن (یا اصطلاحاً «ها کردن» در آن)، باید بوی آن به مشامتان برسد. از مقدار بوی معطری که به مشامتان میرسد میتوانید کیفیت آن را تشخیص دهید.
7- قبل از خرید پخت کنید
بهترین راه متوجه شدن و تشخیص کیفیت برنج، پختن برنج است. با وجود تعریف فروشنده این قابلمه است که از جنس محصول خبر میدهد. قبل از خرید عمده، مقدار کمی خرید کنید و با چندبار پخت، هم قد و قامتش و هم خوشعطر، خوشپخت و خوشخوراک بودنش را امتحان کنید. برنج مرغوب قابلیت گوارشی و هضم پذیری آسانی دارد. بطوری که بلافاصله در تماس با بزاق دهان حالت نرم و آب شدگی دارد و با ۳-۴ بار جویدن کاملاً آماده بلع میشود و همچنین باعث احساس سنگینی و نفخ بعد از سیری نمیشود.
طرز پخت برنج
برنج یکی از مواد غذایی است که در ایران مصرف بسیار بالایی دارد. اکثر ایرانیها حداقل در یکی از وعدههای غذایی روزانه خود از برنج استفاده میکنند. بنابراین مهارت در پخت برنج در نزد کدبانوی خانه از اهمیت زیادی برخوردار است. برای طبخ برنج معمولاً از روش کته و یا دمی استفاده میشود اما روشهای دیگری نیز برای پخت برنج وجود دارد. قطعاً اولین نکتهای که برای پخت برنج در بهترین حالت مهم است این است که نوع برنج خریداری شده مرغوب باشد. در ادامه این مقاله پخت برنج به روش کته و آبکش را بررسی میکنیم.
پخت برنح به روش کته :
ابتدا برنج را چند دفعه میشوییم تا زمانی که آب حاصل از برنج زلال شود.
به مدت 1 ساعت اجازه میدهیم برنج در آب و نمک خیس بخورد (توجه داشته باشید به ازای هر پیمانه برنج به 2 پیمانه آب و 3 قاشق چایخوری نمک نیاز دارید).
سپس به برنج روغن مایع (به ازای هر پیمانه یک قاشق غذاخوری) اضافه و در قابلمه مناسب بریزید.
قابلمه را روی حرارت متوسط قرار داده و کمی هم بزنید تا آب برنج بخار شود. توجه کنید که در این حالت آب برنج زود سر میرود پس حواستان به برنج باشد.
پس از اینکه آب برنج رفت و روی برنج روزنههای خالی ایجاد شد روی در قابلمه دمکنی قرار دهید و شعله را ملایم کنید تا بعد از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه برنج دم بکشد.
پخت برنج به روش آبکش :
برنج را با آب ولرم بشویید تا زمانی که هیچ آشغالی در آن مشاهده نکنید. سپس آن را به همراه مخلوط آب و نمک به مدت 2 ساعت کنار بگذارید.
بعد از مدت ذکر شده در قابلمهای به ازای هر پیمانه برنج سه پیمانه آب ریخته و روی حرارت بگذارید تا جوش بیاید. سپس آب برنج را خالی کنید و آن را درون قابلمهای که آب آن در حال جوش است، بریزید و یکی دو بار برنج را درون قابلمه هم بزنید.
اجازه بدهید که برنج داخل آب جوش بپزد. حدود ده دقیقه صبر کنید تا دانههای آن نرم شود ولی هنوز مغز آنها سفت باشد، سفت بودن مغز دانه برنج به این معنی نیست که مغز برنج نپخته باشد بلکه نباید کاملا نرم باشد.
حال نوبت مرحله اصلی یعنی تهیه برنج آبکش می رسد. شما باید در این مرحله برنج را داخل آبکش بریزید. سپس روی برنج آب سرد بریزید تا پخت دانهها متوقف شود و همینطور نمک اضافی بین دانههای برنج بیرون برود تا برنج شور نشود.
پس از آبکش کردن برنج و ریختن روغن و آب در ته قابلمه، قابلمه را روی حرارت بگذارید و صبر کنید تا روغن داغ شود. ته آن را تهدیگ دلخواه بگذارید (برای تهدیگ میتوانید از نان و سیب زمینی و.. استفاده نمایید) سپس برنج آبکش شده را به قابلمه برگردانید.
در قابلمه را با یک دمکنی بپوشانید و حرارت را کم کنید تا پس از 30 دقیقه برنج دم بکشد.
در انتهای پخت برنج، مقداری روغن را داغ کرده (به ازای هر پیمانه برنج حدود 1 قاشق غذاخوری) و روی برنج میریزیم. سپس برنج را بر روی دیس بریزید و نوش جان فرمایید.
برنج صدری
برنج ایرانی، هم از جهت مناطق زیر کشت و هم از نظر طعم و بو تنوع زیادی دارد. برنج صدری از خانوده طارم است که از بهترین و مرغوبترین ارقام کیفی برنج بومی یا محلی کشور میباشد. این نوع برنج در گیلان و برخی مناطق کشور از جمله دورود کشت میشود. برنج صدری با مقدار پروتئین 8 درصد، حاوی مقدار پروتئین بالایی میباشد که بیشتر از سایر برنجها است و اگر بین دو دست بمالید چرب بودن آن را میتوانید به راحتی احساس کنید.
برنج صدری طول زیاد و عرض کم، ظاهری کشیده، و رنگی استخوانی دارد. طول دانه خام آن 8.7 میلیمتر، طول دانه پخته آن 11.7 میلی متر است. این برنج عطری بعد از پخت، نرم بوده و شکل ظاهری آن مناسب و مزه آن خوش طعم است به همین دلیل به برنج مجلسی معروف است. برنج صدری مخصوص مشتریان سخت پسند است.
برنج صدری بسیار سبک و خوش حضم است و بعد از میل کردن به هیچ عنوان احساس سنگینی نخواهید داشت. این برنج بعد از پخت تا چند ساعت نرم میماند که از ویژگیهای بارز این برنج است.
خرید برنج دورود 09120941291